15 Nisan 2012 Pazar

Soslar Bölüm 1... MAKARNA SOSLARI

Arsivimde birikmis bütün soslari bir araya getirip bölümler halinde yayanlamaya karar verdim. Bazi tarifler bana ait degil ve kime ait olduklarinida bilmiyorum. Yillardir toparlayip birikmis tarifler bunlar.


Bu Seride sirasiyla;
1nci bölümde Makarna Sosları  
2nci bölümde Izgara ve kırmızı et sosları ise burda
simdiden kolay gelsin.

Bolonez Sos .........................................................

  • Malzemeler...1 lt
  • 100 gram margarin
  • 250 gram yağsız dana kıyması
  • 20 gram rendelenmiş soğan
  • 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
  • 400 gram rendelenmiş domates
  • 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
  • ½ Çorba kaşığı tuz
  • 1 Adet defne yaprağı
  • 45 ml Domates sosu

Yapilisi;
Margarini bir tavada kızdırın.
Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.
Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın,15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin.
Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.
Servise hazır hale gelmiştir.

Domates Sosu  .........................................................

Malzemeler...5 lt
  • 300 gram margarin
  • 400 gram havuç (küp şeklinde)
  • 200 gram kereviz (küp şeklinde)
  • 40 gram rendelenmiş soğan
  • 1 Adet ince kıyılmış sarımsak
  • 1 Adet defne yaprağı
  • 1 Dal taze kekik
  • 400 gram un
  • 600 gram domates püresi
  • 50 gram toz şeker
  • ½ Çay kaşığı tuz
  • 1 Çimdik karabiber
  • 3 lt et suyu
Yapilisi;
Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın.
Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın.
Domates püresini ekleyip karıştırın.
Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz.
Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın.
İnce bir süzgeçten geçirip, süzün.
Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
Servise hazır hale gelmiştir.

Milanez Sos .........................................................

  • Malzemeler...1/2 lt
  • 50 gram margarin
  • 200 gram ince doğranmış mantar
  • 100 gram dana janbon
  • 200 gram domates
  • 1 Çay kaşığı karabiber 
  • ½ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 Çay kaşığı tuz

Yapilisi;
Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.
Dana janbonu,domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.
Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.
Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız.

Napoliten Sos  .........................................................

  • Malzemeler...1 lt
  • 50 gram margarin
  • 400 gram domates
  • 5  gram sarımsak
  • 3 Adet çarliston biber dilimlenmiş
  • 500 ml domates sos
  • 1 bağ maydanoz ince kıyılmış
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 1 Çay kaşığı karabiber

Yapilisi;
Margarini bir tencerede kızdırın.Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın.
Sarımsak’ı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın.
Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın.
Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.
İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.

Vinegret Sos .........................................................

bu sos makarna salatalarında  kullanılmaktadır.

  • Malzemeler...1 lt 
  • 200 ml sirke
  • 700 ml zeytinyağı
  • 75 gram ince kıyılmış soğan
  • 50 gram ince kıyılmış kapari
  • 1 Çimdik tuz
  • 1 Çimdik karabiber
  • ¼ Kıyılmış maydanoz
  • 1 Çay kaşığı toz hardal

Yapilisi;
Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.
Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.
Servis edebilirsiniz.  

2nci bölüm  Izgara ve kırmızı et  sosları burda!

2 yorum:

  1. bayılırım makarnaya, gerçi kim sevmez. tabii ki makarnayı lezzetlendirmek çok önemli. çok güzel sos tarifleri ellerinize sağlık... Blogger annelerde gördüm bloğunuzu bir merhaba demek için uğradım. Sizi izlemeye aldım. Ben de beklerim ;)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Bloğunuza blogger anneler listesinden ulaştım ve izlemeye aldım. Keyifli tariflerinizden faydalanmayı umuyorum.

    Sevgiler,

    http://emirkaanim.blogspot.com/

    YanıtlaSil